Zonnepanelen

Zonnepanelen

 

Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Door zelf energie op te wekken breng je jouw energiekosten flink omlaag. Je moet uiteraard wel eerst investeren in zonnepanelen voordat je gebruik kunt maken van deze voordelen. Wij hebben voor je op een rijtje gezet wat zonnepanelen precies kosten en opleveren.

 

De kosten van zonnepanelen

 

Het wordt steeds goedkoper om zonnepanelen aan te schaffen. Gemiddeld betaal je zo’n €4.400,- euro voor een set van tien zonnepanelen, inclusief installatie en een omvormer. Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt hangt af van de grootte van je huishouding en je eigen wensen. Wil je bijvoorbeeld voor 100% gebruikmaken van duurzame en schone energie of mag de opbrengst ook lager zijn? Deze investering verdien je gemiddeld in zeven jaar terug. Daarnaast mag je de btw terugvragen als je zonnepanelen hebt en stroom levert aan het elektriciteitsnet. De btw bedraagt 21%, dus dat heb je snel terugverdient! Wel moet je hiervoor een KvK nummer aanvragen omdat je in dit geval door de Belastingdienst gezien wordt als ondernemer voor de btw.

 

De opbrengsten van zonnepanelen

 

Een zonnepaneel bestaat uit vele cellen die het licht van de zon omzetten in stroom. Om deze elektriciteit te kunnen gebruiken heb je een omvormer nodig, die de opgewekte gelijkstroom omzet in wisselstroom. Hierdoor kun je de opgewekte elektriciteit direct gebruiken. Wat een zonnepaneel aan energie oplevert is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan het vermogen van de zonnepanelen, de ligging ten opzichte van de zon, de hellingshoek, de hoeveelheid en intensiteit van het zonlicht in een bepaald jaar en eventuele schaduwvorming. Tien panelen produceren jaarlijks ongeveer 2.300 tot 2.500 kWh elektriciteit. Het gemiddelde huishouden verbruikt ongeveer 3.500 kWh per jaar. Door meer zonnepanelen te laten plaatsen kun je dus het gehele verbruik opvangen met zonnepanelen.

 

Voordelen van zonnepanelen

 

Naast kostenbesparing zitten er nog veel meer voordelen aan zonnepanelen. Doordat je zelf je energie opwerkt draag je actief bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Dit is goed voor het milieu, waardoor je bijdraagt aan een duurzame toekomst voor komende generaties. Ook voelt het prettig om zelfvoorzienend te zijn in het opwekken van energie waardoor je minder afhankelijk bent van de externe energieleverancier. Wat ook mooi meegenomen is, is dat zonnepanelen waardeverhogend werken. Door zonnepanelen kan het energielabel van je huis namelijk gunstiger uitvallen, waardoor de woning meer waard is op het moment dat je deze wilt verkopen.

Geef een reactie