Wat is salarisadministratie?

Salarisadministratie

 

De salarisadministratie is in het kort gezegd de administratie van een bedrijf omtrent de salarissen. Maar hier houdt het niet bij op. Als bedrijf met personeel betaal je wekelijks of maandelijks een salaris uit. Doorgaans wordt er in Nederland het meest gekozen om dit maandelijks te doen. Over dit salaris dien je ook belasting te betalen. Dit is vaak een hele grote uitgave. Het is mede daarom enorm belangrijk dat de berekening van de belastingen over de salarissen goed gebeurt. Het moet natuurlijk wel kloppen!

 

Veel bedrijven besteden dit uit, wat hoe dit nu precies werkt kan voor een leek vrij ingewikkeld zijn.

 

Om je toch een beetje op weg te helpen zullen we wat meer uitleg geven over wat de salarisadministratie nu precies inhoudt. Je kunt de salarisadministratie zien als het proces van het betalen van je personeel waarbij alle loonheffingen zijn toegepast en je werknemer het juiste bedrag op zijn rekening ontvangt. Hier komen heel veel berekeningen bij kijken.

Er moet gekeken hoeveel loonheffingen afgedragen moeten worden aan de belastingdienst en je moet er ook voor zorgen dat iedereen tijdig zijn loonstrookje ontvangt. Je wilt natuurlijk niet met boze werknemers zitten die hun loon niet op tijd hebben ontvangen.

Ook moet je over dit loon loonaangifte doen. Wanneer je deze berekeningen maakt en taken uitvoert dien je je te houden aan alle wetten rondom de belasting. Denk hierbij aan eventuele pensioenregels, cao-regels etc.

Naast het uitbetalen van het juiste loon is de salarisadministratie ook verantwoordelijk voor het vaststellen hoe hoog een salaris moet zijn. Dit wordt per werknemer individueel bekeken. Hierbij wordt er gekeken naar de ervaring van de werknemer, de leeftijd en de achtergrond. Vaak wordt er voor dit stukje samengewerkt tussen de HR- manager van een bedrijf en de persoon die de salarisadministratie doet. Nadat alle berekeningen zijn gemaakt en alle details zijn besproken wordt het arbeidscontract opgesteld.

Naast de contracten en het uitbetalen van het loon moeten de belastingaangifte ook elk jaar op tijd gedaan worden. Tevens moeten ook de jaaropgaven voor de werknemers aangemaakt worden en de eindejaar berekening voor het bedrijf worden opgesteld.

We hopen dat het nu een stuk duidelijker is. Al met al is het bijhouden van de salarisadministratie een ingewikkelde taak. Het zal verstandig zijn, wanneer je hier geen ervaring in hebt, om dit uit te besteden aan een boekhouder, een accountant of een salarisadministratiekantoor. Zo ben je er in ieder geval van verzekerd dat het op de correcte manier gedaan wordt.

Geef een reactie