Een inboedelverzekering wel of niet afsluiten

inboedel

Wat is een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten voor alle spullen in je woning. Deze verzekering biedt een dekking aan voor je spullen in het geval van schade. Schade kan op verschillende manieren worden veroorzaakt. Denk hierbij aan brand, diefstal, waterschade of inbraak. Als je een inboedelverzekering wilt afsluiten is het belangrijk dat je eerst goed kijkt naar de verschillende aanbieders in deze verzekeringen. Vergelijk deze ook zeker met elkaar en kies de verzekering die het beste aansluit op jouw wensen.

Elke verzekeraar heeft namelijk zijn eigen voorwaarden. Deze voorwaarden woorden ook wel polisvoorwaarden genoemd. Hieronder valt onder andere welk bedrag er wordt vergoed in het geval van schade en welk deel onder het eigen risico valt. Lees daarom altijd goed de kleine lettertjes voordat je een verzekering afsluit.

Wat is er verzekerd met een inboedelverzekering

Alle spullen die je in je woning hebt vallen onder de inboedelverzekering. De spullen in je huis staat gelijk aan het woord inboedel. Je kan hierbij denken aan een televisie, je radio, je laptop, je computer, je bankstel en je potten en pannen. Maar ook je schoenen, je kleding, je persoonlijke verzorgingsproducten en je boeken vallen onder de inboedelverzekering.

Toch bestaat hier een klein verschil in. Veel verzekeraars maken wel een onderscheid tussen vaste en losse spullen. Met vaste spullen worden de spullen bedoelt die vast aan het huis zitten en die je enkel kunt weghalen doormiddel van je gereedschap te gebruiken. Dit kunnen ingebouwde kasten zijn, wastafels of een aanrecht. Al het andere in je huis wordt gezien als ‘losse spullen’. Dit zijn spullen die je principe kan oppakken en zelf kunt verplaatsen. Ook grotere meubels vallen hieronder. Ook al kan je deze misschien niet alleen oppakken en verplaatsen, ze zitten niet vast aan je huis dus worden deze tijdens schade ook vergoed.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, wel handig. Als je geen inboedelverzekering hebt en er gebeurt iets waardoor er schade in je huis ontstaat ben je alles kwijt en heb je recht op niks. Dus alhoewel een inboedelverzekering in Nederland niet verplicht is en je hier vrijwillig voor kan kiezen is het wel aan te raden een verzekering af te sluiten.

Om je inboedel te laten taxeren kun je de verzekeringsmaatschappij inschakelen of een extern taxatiebureau. Een ruimte laten taxeren zal afhangen van de grootte van de ruimte. De gemiddelde prijzen liggen tussen de €75,- en €350,-

Nadat je de ruimte hebt laten taxeren krijg je een officieel taxatie rapport mee die je kunt inzetten bij het afsluiten van je inboedelverzekering.

Geef een reactie